Unngå at glasset sprekker

Store temperaturforskjeller på glassflaten er risikabelt

18. mars 2020
Av Nordan

Nordan bruker Nordan

Nordan

18. mars 2020
Foto: Nordan
Foto: Nordan
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200318103403828.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200318103403828.jpg?maxwidth=2000
0

Det er ikke alltid brutal kraft som må til for at et vindusglass skal sprekke - og i en del tilfeller kan det faktisk sprekke uten at noen eller noe har vært borti det i hele hele tatt. I en del tilfeller oppstår nemlig det som kalles for et termisk brudd.

Et termisk brudd skjer når det oppstår store temperaturforskjeller på glassflaten. På vanlige glass trenger det som regel ikke være mer enn ca. 40 graders forskjell før risikoen for et brudd er tilstede. Selve bruddet starter ofte der det eventuelt er en skade eller bruddanvisning på kanten av glasset.'

Det finnes ulike årsaker til termiske brudd. Dette anbefaler Glass- og Fasadeforeningen at du skal unngå sprekker i glasset:

  • Utvendig solskjerming som skygger delvis for glassflaten
  • Innvendig solskjerming som ligger nær glasset- noe som resulterer i begrenset ventilasjon mellom solskjermingen og glasset
  • Innvendig solskjerming som dekker deler av glasset
  • Folie eller etiketter som blir limt på større deler av glassflaten
  • Møbler, interiør eller gjenstander som plasseres i nærheten av glassoverflaten
  • Varmeovner som gir strålevarme og er plassert nærmere enn 30 cm fra glasset. Varmeprodukter som ikke gir strålevarme bør plasseres med 15 cm avstand til glasset.
  • Punktbelysning som gir sterk varme og som er rettet mot glasset
  • Bygningsmaterialer, spesielt isolasjonsmaterialer som lagres inntil glasset i byggeperioden

Måten du møblerer på, hvordan solskjerming monteres og hvor varmekilder er plassert kan altså ha en betydning for risikoen. Dermed kan du også påvirke hvor stor risikoen er. Dette står ofte omtalt i bruks- og monteringsanvisningen til både varme- og solskjermingsprodukter. Ta derfor en ekstra titt ved montering, så forsikrer du deg om hva du burde gjøre i forhold til vinduene dine og plassering. 

Nye vinduer?

Når du kjøper nye vinduer, er det viktig å sjekke etter eventuelle skader på glasset, slik at du er sikker på at vinduer med skader i glasset ikke blir montert. Men du bør ikke bli for ivrig i søken etter skader - se etter synlige skader uten å fjerne glasslister og liknende. Det kan nemlig gjøre mer skade enn nytte. 

Om du skulle finne skader på de nye vinduene dine bør du ta dette opp med leverandøren eller produsenten for å diskutere mulige løsninger.

Ønsker du å være enda mer sikker på å unngå termiske brudd, kan du investere i vinduer med herdet glass.  Det er det beste alternativet ettersom denne typen glass tåler temperaturforskjeller på opptil 200 grader uten å sprekke.


2894
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200424130448557.jpeg #FFFFFF
Les også